Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Козметични проблеми и решения

1. ГРИЖИ ЗА ОКОЛОЧЕН КОНТУР 

 


    Кожата около очите е уязвима и със сложна структура.Тя е много по-тънка от кожата в останалите части на лицето и 2-3 пъти по-тънка , затова бързо остарява и се дехидратира, това води до ранно образуване на бръчки.

 


   Структурата на кожата около очите много се различава от тази на кожата на лицето, да не говорим и за шията. Кожата тук е много тъничка и се разполага върху подкожната мазнина смесена със съединителната тъкан, тази структура, много лесно се отпуска и се образуват отоци, провисвания и тъмни кръгове.Това, че тук кожата е по-суха се дължи на факта, че в тази зона мастни и потни жлези са в малко количество.Тъмните кръгове и отоци под очите се дължат на лоша микроциркулация и лимфооттичане, които се получават в резултат на стареенето на мускулите около очите, недоспиване , хормонални проблеми, стрес, прекомерна употреба на сол, някои болести на бъбреците. и др.

 


   В домашни условия , кожата около очите трябва да се почиства ежедневно с дегриматор, мицеларна вода и да се нанасят хидратиращи и антиейджинг кремове. Козметичните средства в тази деликатна зона, се нанасят над окото с кръгови движения от вътрешния ъгъл към външния и под окото от външния ъгъл към вътрешния.

 


Какво предлагаме ние за третиране на тази зона

 • Вакуумен масаж и лимфодренаж. Те подобряват микроциркулацията и стимулират образуване на колаген, а това от своя страна премахва бръчиците и отоци под очите, също така се повлияват и тъмните кръгове.
 • Радиочестотен лифтинг – представлява електромагнитни вълни , които мощно стимулират клетки фибробласти да се активират и да образуват нов колаген, еластин и хиалуроновата киселина.
 • Микродермаабразио – деликатно излющва кожата и я обновява, също така процедурата е съпроводена и от вакуумен масаж и лимфодренаж
 • Химически пилинг – води до излющване на кожата , а това на своя ред води до мощно стимулиране на колагеногенезата и хидратация
 • Филъри – те могат да се инжектират в самите бръчици и в зоната под очите , за да се заличат тъмните кръгове и сенки.
 • CO2 лазер - поради мощен термичен ефект и десквамация на кожата се постига мощно стимулиране на колагеногенезата, което от своя страна заличава бръчиците на околоочен контур

 

 

2. ТРЕТИРАНЕ НА БРЪЧКИ

 

Защо се появяват бръчки? Появата им се дължи на мимически мускули, които водят до разкъсване на колагеновите влакна, също така и в резултат на биологично стареене и в резултат на фотостареене.

 


Какво предлагаме ние за третиране на тази зона:

 • Филъри –това е хиалуронова киселина , която запълва бръчките и води до моментален ефект
 • Ботокс – води до моментален ефект и релаксира мускулите, това води до изглаждане на бръчиците
 • Елос фотоподмладяване – води до правилно обновяване на кожата и третира дребните бръчици.
 • CO2 лазер - поради мощен термичен ефект и десквамация на кожата се постига мощно стимулиране на колагеногенезата, което от своя страна води до силно повишаване на тонуса на кожата и намаляване на бръчките

 

 

3. ХИПЕРПИГМЕНТАЦИИ

 

   Пигментът меланин се синтезира в клетките на кожата и има функция да предпазва като чадър срещу УВ – лъчите днк-информацията в ядрата на клетките.

 

   Хиперпигментациите ,представляват увеличение на пигмента в кожата. Те могат да бъдат от ендогенен характер, тоест под действието на процеси в организма меланин да се образува в по-голяма количество.Могат да се образуват в резултат на ендокринни заболявания,прием на различни медикаменти,прекомерно използване на солариума,прекомерна инсолация.   Най-общо се разделят на вродени и придобити през индивидуалния живот. От своя страна те се разделят също на ограничени по пространство и дифузно разпространени по тялото.


Какво предлагаме ние за тяхното третиране:

 • Лазерно отстраняване - под въздействието на лазера се улавя светлина от пигмента в кожата и по този начин пигментът напълно се разрушава.
 • Въздействие с IPL - видимата светлина на апарата се поглъща от пигмента меланин, и това води до отстраняване на пигмента.
 • Химически пилинг - чрез излющване на кератиноците, се отстранява и натрупалия се в тях пигмента меланин.
 • Мезотерапия - в кожата се инжектират вещества с изсветляващо действие, които по мекия начин блокират образуване на нови пигментации, както и въздействат върху вече съществуващи.

 

 

4. ПРOГRАМИ ЗА ЦЕЛУЛИТ

 

КАКВО Е ЦЕЛУЛИТ ?

 

   Целулитът – е козметичен недостатък, който се появява в зоните , където най-много се отлагат мазнини (най-често бедрата) на фона на циркулаторни и застойни явления. Външно това се проявява с поява на неравности по кожата, които в началото са едва забележими и се забелязват при захващане на кожната гънка. Впоследствие тези промени се виждат и в покой, и напомнят на портокалова кора. Целулитът се среща само при жени. За да изясним причините за тази несправедливост , трябва да се спрем върху структурата на подкожната мастна тъкан.

 

 

 

 

   Мастната тъкан е представена от мастни клетки-адипотицити , които се разполагат на групички обвити от съединителна тъкан, където минават кръвоносни съдове. При жените в една групичка се намират повече мастни клетки отколкото при мъжете, освен това съединителнотъканни влакна се разполагат перпендикулярно към повърхността на кожата, докато при мъжете – по диагонал. В резултат на това ,при увеличавана на размера на адипотиците , те притискат съединително-тъканните влакна и кожата над тях изглежда вдлъбната , а над уголемените мастни клетки – изпъкнала Визуално върху кожата се появяват неравности. Расположените по диагонал съединително-тъканни влакна при мъжете не позволяват дори на уголемените адипотици да променят повърхността на кожата. Затова те нямат целулит.Обаче, само по себе си, уголемяването на мастните клетки не означава целулит. Той настъпва когато в капилярите на подкожната мастна тъкан се появят циркулаторни промени. Циркулаторните промени настъпват от уголемени адипотици, които притискат капилярите, а също така и при заседнал начин на живот, който води до застой в съдовете. В резултат на това се нарушава обмяната на веществата в мастната тъкан и в междуклетъчно пространство се натрупват токсини. Под въздействието на токисини фибробластите почват да продуцират по-груби съединително-тъканни влакна , които още повече притискат мастните клетки . Застойните явления в междуклетъчно пространство пречат на постъпването на кислород към адипотиците, като по този начин се натрупват още повече токсини и се създава порочен кръг, в резултат на което се развива целулита.

 

   Също така, трябва да изясним защо целулитът „обича” само определени зони.

 

И ето какво се оказва – в така наречените „проблемни зони” по повърхността на мастните клетки има голям брой алфа рецептори които препятстват разграждането на мазнините, и по-малко бета рецептори които са отговорни за разграждането на същите.

 

ВИДОВЕ ЦЕЛУЛИТ

 

Различават се 4 стадия на целулит:

 • Първи стадий - появава се лека отточност в местата на локално отлагане на мазнини , и неравностите се вижадт при захващане на кожната гънка.
 • Втори стадий - мастните натрупвания стават по –плътни и по-твърди, засилват се циркулаторните нарушения . С просто око се виждат слабо изразени неравности.
 • Трети стадий – Микронодуларен. Засилват се фиброзин промени с по-силно втвърдяване на мастната тъкан.
 • Четвърти стадий– макронодуларен. Кожата е много неравна, изглежда с големи възли, студена и болезнена при палпация.

 

В нашият салон предлагаме процедури, които са насочени срещу различни фактори отговорни за развитието на целулит.Трябва да отбележа, че лечението на целулита трябва да е комплесно, тъй като ,както беше разгледано по-горе, много фактори са отговорни за развитието му. Освен това трябва да има и физическо натоварване и намаляване на приема на въглехидрати.

 

ПРЕДЛАГАНИ АНТИЦЕЛУЛИТНИ ПРОГРАМИ

 

 

Антицелулитни вакуумни масажи и лимфодренаж + крем люта чушка + обвиване.

 

Подходящо е при начални стайдии. Въздействието е предимно върху съединителната тъкан. Засилва се оттичането на лимфата и намаляването на междуклетъчния оток.

 

Кавитация + радиочестотно третиране + вакуумен масаж и лимфодренаж

 

Кавитацията има мощно липолитично действие в съчетание с радиочастота ( умеренно липолитично дейстние и силно изглаждащо и стягащо кожата действие) и вакуумно въздействие (вакуума подобрява кръвната и лимфната циркулация, осъществява се микромасаж на тъканите, постига се освобождаване от задържана в междуклетъчно пространство течност). Комбинацията от тези процедури дава прекрасни резултати въздействайки върху всички фактори отговорни за образуване на целулита.Подходяща за втори , трети и четвърти стадий.

 

Радиочастотно третиране + вакуумен масаж и лимфодренаж.

 

Радиочестотата има умерено липолитично действие, стяга и изглажда кожата, вакуума подобрява кръвната и лимфната циркулация, осъществява се микромасаж на тъканите, постига се освобождаване от задържана в междуклетъчно пространство течност.

 

Мезотерапия +вакуумен масаж и лимфодренаж

 

Чрез директно инжектиране на липолитичен коктейл в подкожната мастна тъкан, се постига силно разграждане на мазнините, а чрез вакуумното въздействие се подобрява кръвната и лимфната циркулация, осъществява се микромасаж на тъканите, постига се освобождаване от задържана в междуклетъчно пространство течност.

 

 

5. ПРОГРАМИ ЗА СТРИИ

 

Какво са стриите ?

 

   Това са дефекти в кожата , които изглеждат като симетрични ,плитки, виолетово-червени бразди в началото, в последствие стават бели и лъскави. Те са причинени от разкъсване на колагеновите и еластичните влакна в дермата. Развиват се в резултат на механично опъване и разтягане върху кожата, каквото се среща при бързо израстване, внезапно напълняване или отслабване, при бременност и кожни или подкожни новообразувания. Някои специалисти по кожни болести споделят за развитие на стрии след токсични кризи, метаболитни и ендокринни синдроми и смущения. Появяват се по корема, седалището, гърдите, бедрата и рамената. Често се развиват стрии при внезапно покачване на мускулната маса при спортисти от сферата на културизма. На практика това са кожни лезии, които са линеарни и са разположени симетрично успоредно една на друга. Задължително се разполагат спрямо линиите на цепливост по кожата.
Има основания да се мисли, че стриите са резултат от действието на кортизона, отделян от надбъбречните жлези. Тези жлези са много активни през третото тримесечие на бременността. Но фактът, че познава¬ме вероятния механизъм за появяване на стриите, не означава, че винаги можем да предотвратим тяхното образуване.

 


Какво да мерки да взема против стрии и тяхното премахване?


Превенцията на стриите е възможна , като спазване на нормалното тегло, използавне на подходящи кремове и масла, които ще хидратират кожата. Но за съжаление , предразположенността към развитие на стриите се унаследява генетично, и при определени външни и вътрешни влияния върху организма , понякога дори и при спазване на определени правила, стриите се развиват.
Веднъж появили се , стриите трудно се поддават на лечение. А за пълното им премахване може да се говори само след хирургичната намеса.
Но все пак медицината не стои на място и съществуват методи които биха могли да подобрят вида на стриите, почти до нормално състояние на кожата.

 


В нашия център предлагаме следните процедури за борба със стриите:

 • Химически пилинг с трихлороцетна киселина - чрез силно лющене на кожата се постига изглаждането и, освен това се задействат репаративни процеси в кожата, които спомагат за стмулирането на колагеногенезата.
 • Кристално микродермабразио - действието е подобно на това на химически пилинг, само че ексфорлиацията е доста по слаба, но чрез вакуумния масаж се постига стимулиращо върху кръвообращение действие и по този начин стимулирането на колагеногенезата.
 • Мезотерапия с растежни фактори и биомиметичин пептиди – една уникална по съставките си мезотерапия , която мощно стимулира колагеногенезата.
 • Мезоролер – пирнципа е същият на мезотерапията , само че вместо игла се използва ролер.
 • Въздействие чрез еlight – чрез комбинирано светлинно и радиочестотно въздействие се постига загряването на дермата и фибробластите в нея, които от термичния ефект засилват колагеногенезата.
 • Радиочестотно третиране – радиочестота прогрява дермата, и по този начин се активират фибробласти и се увеличава продукцията на колагена.
 • CO2 лазер - поради мощен термичен ефект и десквамация на кожата се постига мощно стимулиране на колагеногенезата, което от своя страна води до възстановяване на разрушения колаген в стрията.


За по-добър ефект е необходимо прилагането на комбинация от изброените процедури.

 

 

6. ПРОГРАМИ ЗА СТЯГАНЕ НА ГЪРДИТЕ

 


С напредване на възрастта и след бременност и кърмене кожата, покриваща млечините жлези изтънява, става по-малко еластична, появяват се стрии.Освен това самата жлезиста тъкан се отпуска и намалява връзката с подлежащия пекторален мускул.


За стягане на кожата и леко увеличаване предлагаме:

 • Вакуумно третиране, което подобрява кръвообращението и стимулира колагеногенезата.
 • Химически пилинг в зони със стриите – чрез силно лющене на кожата се постига изглаждането и, освен това се задействат репаративни процеси в кожата, които спомагат за стмулирането на колагеногенезата.
 • Кристално и диамантено микродермабразио – действието е подобно на това на химически пилинг, само че ексфорлиацията е доста по слаба, но чрез вакуумния масаж се постига стимулиращо върху кръвообращение действие , и по този начин стимулирането на колагеногенезата
 • Терапия dermoshine с плодови киселини – възвръща блясъка на кожата, изравнява тена и свива порите. Има и лифтинг ефект .Прави се 1 път седмично и включва Салицилова, Маликова и Гликолова киселини.
 • Лактобионовата киселина, подмладява и овлажнява ефективно с антиоксидантен ефект. Active Life екстракт тонизира и заглажда финните линии с лифтинг ефект. Процедурата включва : почистване с лосион и тоник, ексфолииране с четков пилинг, ензимен пилинг, масаж на лице шия и деколте , дарсонвал и маска , като се използват продукти за тази терапия.