Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Препарат срещу бръчките ...

Химиотерапевтичният препарат fluorouracil под формата на крем би могъл да се използва за заглаждане на бръчки. Флуороурацилът се използва при лечението на актинични кератози - преканцерозни лезии, следствие слънчево увреждане.

 

Настоящото проучване се базира на по-меката и изгладена кожа при пациентите, лекувани с флуороурацил по повод актинични кератози. То включвало 21 пациенти с актинични кератози, третирани с 5% fluorouracil крем (Efudex) в областта на цялото лице два пъти дневно в продължение на две седмици.

 

Пациентите били проследени за период от 6 месеца, като по време на този период били взети кожни биопсии, били направени фотографски снимки отблизо и били проведени редовни дерматологични изследвания.

 

20 пациенти попълнили въпросни на десетата седмица от проучването. 40% докладвали за голямо подобрение на слънчевото увреждане, а 35% - за умерено. 42% докладвали за леко подобрение на бръчките, 26% установили умерено подобрение, а 16% - значително подобрение. 75% били "много" или "умерено" доволни от резултатите.

 

1 пациент развил тежко кожно възпаление и прекратил употребата на крема след първата седмица, а за повечето пациенти лечението било свързано с умерен дискомфорт. Въпреки това повечето пациенти изявили желание за повторна процедура като 17/19 заявили, че ще платят от джобовете си.

 

Според авторите, кремът бил свързан с добра поносимост. Те смятат, че флуороурациловия крем би струвал по-малко от лазерната терапия, но все пак не би могъл да постигне същата степен на подобрение.