Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Акваликс (Aqualyx)

 

Какво е Aqualyx?

 

Акваликс (Aqualyx) е микрогелообразно средство с основно активно вещество натриев деоксилат, който е модифициран чрез система за бавно освобождаване и кратък полуживот. Разработен е от известния италиански пластичен хирург проф. Мотолезе през 2007г и след представянето на продукта през 2009г до сега се използва в повече от 60 страни по целия свят. Акваликс е неоперативната опция за премахване на локализирани мастни натрупвания.

 

Как действа Aqualyx?


Акваликс има прецизно селективно адипоцитолитно действие т.е. химичното съединение води до раздуване на клетката, хомогенизиране на цитоплазмените вакуоли и скъсване на клетъчната мембрана, което води до разрушаване на мастната клетка. Това следва до освобождаване на вода и липиди, като водата се отделя чрез бъбреците, а липидите се елиминират естествено през лимфната система метаболизирайки се в черния дроб. Целият този процес е проследен чрез хистологични проучвания ex vivo. Това прави Акваликс единствения продукт в света регистриран за инжекционно лечение и неоперативно премахване на локализирани мастни натрупвания, освен с клинична и с хистологична верификация, регистриран с медицинска CE маркировка.

 

За кого е подходяща процедурата интралипотерапия с Aqualyx?

 

Акваликс не е процедура за отслабване! Най-ефективни резултати се постигат при пациенти с нормално (индекс на телесната маса < 25) или наднормено тегло (индекс на телесната маса 25-30) с натрупване на мастна тъкан в определени зони. Не е желателна употребата при пациенти със затлъстяване от I, II или III степен поради високото съотношение цена/ефективност и забавена клинична удовлетвореност.

 

Кои са подходящите зони за третиране с Aqualyx?

 

Всички проблемни мастни натрупвания, които трудно се повлияват от спорт, диети и други процедури. Например двойна брадичка, "бизонска гърбица" – масивни мастни натрупвания по гърба, корема, пубиса, паласки, глутеуси, мишници, вътрешна страна на бедрата, бричове, колена, глезени и др. Акваликс е подходящ за неоперативно отстраняване на някои липоми, за корекция на неравности след липосукция, псевдогинекомастия при мъжете.

 

След колко време ще видим резултат от интралипотерапията с Aqualyx?

 

Редукцията на мастните депа е видима още след първата процедура, но понякога са необходими между 3 и 6 процедури до постигане на оптимален ефект от лечението. Скоростта на видимост на резултатите зависи от комплекс фактори, като обема на мастното депо, локализацията на натрупването, възрастта на пациента и др. Например при премахване на двойна брадичка обикновено са необходими една, максимум две процедури. Докато при третирането на упорити мастни натрупвания в областта на глутеусите се налагат 4-6 процедури до постигане на оптимален удовлетворителен ефект за пациента.

 

Какво е необходимото количество Aqualyx при третиране на различни анатомични зони?

 

Един флакон Акваликс съдържа 8мл разтвор. Оптимални дози за различните анатомични зони са: 0.5 - 1 флакон при двойна брадичка, пубис, коляно и други; 1-2 флакона при третиране на бричове, паласки, мишници, бедра и други; 2-3 флакона при третиране на корем, глутеуси. Максималният брой флакони при една процедура са 4-5 флакона.

 

Как се провежда лечението с Aqualyx?

 

Добрата медицинска практика спазва определени протоколи при приложението на продукта. Акваликс се инфилтрира единствено и само с инжекционната техника, наречена интралипотерапия (Aqualysis или Aquaplasty), използвайки специални интралипотерапевтични игли Липоинжект и от лекари квалифицирани да извършват процедурата. Интервалът за третиране на една и съща зона е 21-25 дни, а друга анатомична зона може да бъде третирана след една седмица. Важно да се отбележи, че самата процедура е изключително безболезнена.

 

Какви са страничните действия от Aqualyx?

 

Минимални са цитираните страничните ефекти в глобален мащаб след презентацията на продукта през 2009 год. При пациентите могат да се наблюдават локален оток, уплътняване и зачервяване, сърбеж, парене и лек дискомфорт на третираната зона, които следва да се считат за нормални, имайки предвид типа на проведеното лечение. Тези ефекти отшумяват в рамките на 2-5 дни след процедурата.

 

Има ли някакви специални препоръки след приложението на Aqualyx?

  • Желателно е носенето на стягащо бельо или компресивна превръзка, ако мястото го позволява.
  • Приемане на повече течности.
  • Избягването на сауна и ограничаване излагането на силно слънце или други процедури повишаващи телесната температура за 7-10 дни.
  • Повишаване на двигателната активност и намаляване на приетите калории.
  • Зоните на интралипотерапия да не се масажират до 3-я ден.
  • Дренажни процедури след 3-я ден повишават адипоцитолизата (лимфодренажен и вакуумен масаж, пресотерапия, LPG и други)