Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Премахване на хиперпигментации

 

 

Принципът на работа на Q-Switched Nd:YAG лазерните апарати е основан на селективна фототермолиза: пигментът поглъща светлина, загрява се и след това от високата енергия се разпада на дребни частички , които постепенно и по естествен начин се извеждат от организма.

 

Премахване на хиперпигментации се извършва в двата ни козметични центъра в Плевен и Търново, но поради прекрасния ефект на процедурата и добрата цена, често наши клиенти са от Габрово, Севлиево, София, Ловеч и Враца.

 

При третиране на хиперпигментации Nd:YAG Q-Switched лазер генерира светлина, която изберателно въздейства върху натрупаният меланин. Лазереният лъч разрушава само таргетните клетки – меланоцити и пигмента меланин, без да уврежда околните тъкани. След процедурата пигментното петно потъмнява и в рамките на 5-14 дена започва интензивно лющене , след което петното изчезва. Ако пигментът е разположен само в епидермиса т.е. повърхностно , възможно е процедурата да е еднократна. Когато пигментът е разположен и в епидермиса и в дермата са необходими няколко процедури.

 

След процедурата се появява отток и зачервяване, което е нормално. Трябва да се избягват слънчеви лъчи , солариум и да се прилага фотозащитен крем.

 

 

Какво представлява пигметацията :

 

Цветът на кожата се определя от пигмента меланин, който се намира в епидермиса. За синтезата му са отговорни клетките меланоцити.

 

При натрупване на голямо количество меланин по кожата на лицето, гърдите и ръцете се получават пигментни петна.

 

 

Показания

 1. Премахване на различни видове хиперпигментации.
 2. Лечение на лунички.
 3. Лечение на лентиго( възрастови пигментни петна).

 

Причини за образуване на хиперпигментации :

 1. Ултравиолетови лъчи,особенно в летния период, когато продължителното пребиваване на плажа без фотозащитни кремове може да доведе до активация на меланоците и неравномерно натрупване на пигмент.
 2. Хормонални нарушения, които могат да предизвикат промени в пигментацията. Това са : бременност, лактация, нарушения на менструалния цикъл, заболявания на щитовидна жлеза.
 3. С възрастта кожата става по-възриемчива към ултравиолетови лъчи и затова се появяват локални хиперпигментации – например старческо лентиго (това са тъмни петънца по гърба на ръцете и лицето). Това е така наречено фотостареене. То е особено изразено при хора злоупотребявали с плажуване или които са работили на открито.
 4. Значение има и наследственността и типа на кожата. Например, хора със светла кожа имат повишен риск от изгаряне и затова и повишен риск от образуване на хиперпигментации.
 5. Заболявания на вътрешните органи: черен дроб, жлъчен мехур и др.
 6. Прием на лекарства повишаващи чувствителността към слънцето.

 

Предимства на лазерно премахване на татуировки:

 1. Разрушава се само пигмента меланин без да се уврежда околната кожа. Оптичната енергия се поглъща от тъменият пигмент.
 2. Къс възстановителен период .
 3. При провеждането на процедурата накрайника няма допир с кожата, което изключва инфекция.
 4. Не остават белези
 5. Методът е високоефективен като при достатъчен брой процедури напълно се премахва хиперпигментацията.

 

 

 

Как протича процедурата:

 

Първо пациента се разпитва за евентуалните противопоказания, прави се оглед . След това се слагат специални защитни очила и се настройва апарата в зависимост от цвета на хиперпигмнтацията.

 

В началото се разрушава повърхностно разположеният пигмент. Под въздействието на високата температура, обработеният участък побелява ката този ефект трае няколко минути. След това кожата почервенява. Постепенно петното потъмнява и пигмента се излющва заедно клетките кератиноцити . Излющването трае от 1 до 2 седмици. Процедурата може се да се повтори след 4-6 седмици.

 

Минимум 2 седмици преди процедурата не трябва да се излагате на силно слънце , също така месец след процедурата са забранени плажът и солариумът с цел избягване на хиперпигментации. В първите няколко дни трябва да се избягват топлинни процедури като сауна, солариум, гореща ванна.

 

Противопоказания

 1. Онкологични заболявания
 2. Дерматити и инфекциозни дерматози в мястото на третиране
 3. Механични уврежаднияна кожата в мястото