Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Мезотерапия

Какво представлява мезотерапията ?

 

Най-общо казано, това е инжектиране на полезни вещества в дълбоките слоеве на кожата. Тези вещества могат да са коктейл от витамини и микроелементи, хиалуронова киселина, вещества, които разграждат мазнините и т.н. Въпросните вещества, както вече ви казахме, се инжектират със спринцовка или пистолети за мезотерапия. Благодарение на инжекцията кожата получава съставки, които няма как да вземе от кремовете за лице, защото те не попиват толкова дълбоко в кожата.

 

 

 

Мезотерапията се предлага в двата ни козметични центъра в Плевен и Търново, но поради големия ефект на процедурата и добрата цена, често наши клиенти са от Габрово, Севлиево, София, Ловеч и Враца.

 

За какво е предназначена ?

 

 • лечение на целулит (това е най-ефективния метод за разрешаване на проблема), локализирани мастни натрупвания, стрии,хидратиране,
 • стягане и лифтинг на кожата на лицето и тялото,
 • третиране на бръчки, подмладяване кожата на лицето, шията, деколтето и гърба на ръцете и др.
 • стрии
 • косопад

 

Колко време трае ефектът ?


За да е успешна, трябва да се направят от 3 до 10 терапии през интервал от 1 до 3-6 седмици. Продължителността на една терапия е е около 20-30 мин. и не изисква специална подготовка и възстановяване.


При работа върху тялото и скалпа за бързината на процедурата и по-малка болезненост се използва мезопистолет.

 

 

 

 

Мезотерапия с фактори на растежа и биомиметични пептиди в дерматологичната практика

 

 

С какво се занимава науката „биомиметка“?

 

Това е наука, занимаваща се с имитацията и адаптацията на съществуващите в природата форми в съвременни технологии за нуждите на човешкото общество.

 

 

Какво представляват биомиметичните пептиди?

 

 
   Това е умалено копие на факторите на растежа, което се свързва с рецепторите на повърхността на клетката като активира клетъчното делене, свързване и деференцияция. Те са 100% идентични копия на човешките затова мезотерапията с тях е най-естественият и физиологичен начин за възстановяване и подмладяване на кожата със собствен ресурс. БМП са създадени чрез високотехнологичен биоинженерен синтез на аминокиселини от неживотински произход. Всички те са с международен патент и всеки един от тях има международно наименование като например:

 • Олигопептид -54(NOGGIN)
 • Декапептид – 18(WINT)
 • Трипептид -20(PROMININ) и др.

 


Какво представляват факторите на растежа?


Растежните фактори са протеини, образувани от полипептиди, които се свързват с рецепторите на клетъчната повърхност, след което се започва излъчването на сигнал, който пресича цитоплазмената мембрана. Те имат най-важна роля в междуклетъчната комуникация. Те са отговорни за редица процеси в клетката като клетъчно делене, пролиферация, диференцияция, апоптоза. Тези процеси са основни функции на клетката- такива като ангиогенеза, митогенеза, генна транскрипция и др.

 


Какво представлява нанокапсулиращата технология в мезотерапията с БМП и РФ?


Успехът на мезотерапията с БМП И РФ се дължи на ефективната система на доставка на активните съставки в дълбоките слоеве на кожата. Благодарение на нанотехнологиите стана възможно да се въздейства прицелно на различните слоеве на дермата, в т.ч и на фибробластите. Освен това, нанокапсулата защитава активните съставки в нея от ендогенни протеази. Обвивката на нанокапсулата по структура е идентична с тази на клетъчната мембрана, което позволява микрочастиците да проникват в кожата дотам, където се формират новите клетки.

 


Защо да предпочетем мезотерапия с РФ и БМП?

 

 • Защото това е единствената мезотерапия в която РФ и активните съставки са обвити в двуслойна нанокапсула, която прониква до ниво дерма, където въздейства на ниво фибробласти.
 • Защото РФ у БМП са напълно идентични с човешките пептиди. Те се включват в естествения цикъл на клетите, активирайки само нормалната им функция.
 • Дългото проложение на такъв тип мезотерапия не води до привикване. След прекъсването й ефектът се задържа значително продължително време, защото клетките остават в активен режим. Поради малката си молекулна маса БМП са хипоалергенни.

 


Може ли мезотерапията с БМП и РФ да активира изменени или мутирали клетки?


РФ в мезотерапията не могат да активират изменени или мутирали клетки, защото тези и клетки са нечувствителни към БМП, които се явяват регулиращи фактори.
Пептидните комплекси са естествен протектор срещу свободни радикали и дори предпазват от появата на новообразувание.

 


Наименование на растежни фактори в този тип мезотерапия:

 

 • EGF- епидермален растежен фактор
 • bFGF-базов фактор на растежа на фибробластите
 • IGF-1- инсулиноподобен фактор на растежа
 • VEGF- растежен ендотелен фактор
 • Други