Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Интересни факти за кожата......

Кожата е най-големият орган на нашето тяло. Тя може да ни подскаже за здравословни проблеми или да е изразител на нашето общо здраве. Прочетете шест интересни факта за нея.

 

1. Външният вид и текстура на кожата подсказват за цялостното ви здраве

Понякога промените върху кожата могат да сигнализират за промени в здравословното ви състояние като цяло. Хормоните са пряко отговорни за естествените мазнини, които предпазват кожата, както и косата, растежа на клетките и пигментацията на кожата и косата.

 

При едно от заболяванията, в което щитовидната жлеза свръхпродуцира своя хормон, кожата изглежда в ажна и мека При обратния случай (когато хормонът е произведен в малки количества) кожата става суха, лющи се, загрубяват длани и ходила Друг симптом на нередности е, ако кожата около врата стане по-тъмна и тъканта й се измени. Това състояние се нарича акантозис нигриканс и често се свързва с диабет, затлъстяване

 

Поява на пигментни петна по кожата също показват здравословен проблем , като появата им може да е в резултат на гинекологични заболявания, заболяване на щитовидна жлеза, чернодробни проблеми , а също така и прием на някои медикаменти могат да доведат до този проблем

 

2. Всички хора имат един и същи пигмент, отговорен за цвета на кожата

Меланинът е оцветяващ пигмент, който присъства в кожата на всички хора, независимо от расата. Разликата в цвета между хората от различните раси и между тези от една и съща раса се крие в това колко от този пигмет се съдържа и е разпределен в кожата.

 

3. Кожата ни регенерира по-бавно с напредване на възрастта

Чудили ли сте се защо малките деца имат толкова меки и розови бузки? Докато кожата във всички други възрасти произвежда нови клетки, а старите се отделят от повърхността, при децата този процес се случва много по-често. При децата това се случва на всяка втора или трета седмица, което прави кожата им жизнена и блестяща. С напредване на възрастта този процес се забавя. Така повече мъртви клетки остават на повърхността, което придава на лицето сивкав и безжизне вид.

 


4. Може да намалим стриите

Стриите могат да се получат от разлики в теглото при бременност, отслабване и надебелявяне и дори при израстване в тинейджърските години. Те могат да се появят навсякъде, но най-често се срещат по бедрата и корема.. В този случай те са червени и лилави (на по-светлата кожа), което се дължи на възпаление. Когато стриите са в тази фаза те са най-податливи на третиране с процедурите като химически пилинг, мезотерапия, IPL и лазер, радиочестотно въздействие.Тези процедури значително ще намалят размера и броя им В домашни условия може да ги третирате с крем, съдържащ ретиноиди., Това се дължи на лекарството в крема, което помага за регенерирането на клетките.

 

 

5. Старческите петна всъщност трябва да бъдат наричани „слънчеви петна”

Тези кафяви петна, които се появяват при възрастните хора, имат малко общо с възрастта. По-скоро те са резултат от многократното излагане на слънчевите лъчи, което е увредило кожата. Те се появяват заради натрупаните пигментни клетки в горния слой на кожата. За да предотвратите появата на петната, нанасяйте слънцезащитен крем всяка сутрин и на няколко часа, ако ще се излагате на пряка слънчева светлина. Минималният слънцезащитен фактор, който трябва да използвате, е 30. Винаги нанасяйте повече крем върху лицето.

 

 

6. Меланомите не винаги имат цвят

Понякога раковите образувания могат да се намерят под формата на петно или бенка по кожата. Те могат да бъдат различни по цвят. Ще ги различите от другите бенки по това, че изглеждат по-странно, растат, сърбят ви или просто превземат вниманието ви. В тези случаи трябва да посетите дерматолог. Винаги казвайте на лекаря си за нови петна или кожни нередности, които сте забелязали.

Интересни факти за кожата...... - Изображение 1