Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Как да избираме слънцезащитен крем

В тези горещи и слънчеви дни да не забравяме за слънцезащитни средства, защото слънчевите лъчи освен хубав тен могат да ни докарат проблеми като изгаряне, различни видове пигментации, алергии на кожата, а също така и стареене на кожата.

 

Как да избираме слънцезащитен крем?

 

SPF — индекс. Какво означава той – колко повече време кожата ни ще понесе излагането на слънчева светлина със слънцезащитен крем от това без слънчева защита .

 

Колкото по-бяла е кожата ни толкова по-висок SPF индекс трябва да избираме, т.е .50+.Ако сте с по-матова кожа и бързо придобивате тен за вас ще е подходящ SPF 30+.

 

Състав на слънцезащитните кремове. Могат да съдържат фотофилтри и/или физични екрани .

 

Фотофилтрите абсорбират ултравиолетовите лъчи , а физичните екрани ги отблъскват. Така че качественно слънцезащитно средство трябва да съдържа и двете съставки, за да осигурява добра защита и от УВ-Б лъчи и от УВ-А лъчи.Трябва да се има в предвид ,че фотофилтри са способни да предизвикат алергия при хора с чувствителни кожи, затова при тях е по-подходящо използването на слънцезащитен крем само с физичен екран.

 

Задължителон трябва да обърнем внимание на срока на годност.След отварянето на слънцезащитен крем той запазва качествата си до половин година.

 

Как да използваме слънцезащитен крем?

 

Нанасянето на слънцезащитен крем трябва да става половин час преди излагане на слънцето.
Нанасянето трябва да е без силно втриване и масаж
Ако сме на плаж, апликациите трябва да се повтарят на всеки 2-3 часа , и задължително след къпането.И все пак независимо ,че сме се намазали с фотопротектор в началото излагане на слънцето трябва да е 15-20 минути с постепенно увеличаване.
Дори и в облачно време трябва да използваме фотопротектори, тъй като и тогава коварните УВ лъчи достигат кожата ни.

 

Да ви пожелаем приятно и весело лято без изгаряния )))
С уважение д-р Димитрова и Арт Медика.

Как да избираме слънцезащитен крем - Изображение 1