Дермато-козметичен център
Плевен и Велико Търново

Как да се справим с повишеното потене......

Проблемът с постоянно мокрите подмишници, потните ръце или крака тревожи и потиска немалко хора. Представете си неудобството и срама, което ще изпитвате всеки път, когато се появят онези ужасни мокри петна под блузата или ризата или когато трябва да се ръкувате с някой, а ръцете ви лепнат. Има случаи, когато този проблем дори може да доведе и до сериозен психически дискомфорт. Счита се, че 3% от хората са засегнати от т.нар. хиперхидроза или повишено потене. В повечето случаи хиперхидрозата е локализирана в конкретна област по тялото (над 50 % в подмишниците) и изключително рядко може да е дифузна. Установено е, че в близо от половината случаи има наследственост на състоянието.

 

Принципно всички състояния, които са придружени от повишено изпотяване (хиперхидроза), мога да се разделят в две големи групи: Когато не може да се намери конкретна причина, говорим за първична хиперхидроза, като тя в преобладаващата част от случаите е локализирана (подмишници, длани, ходила, лице). При вторичната хиперхидроза най-често има подлежащо неврологично, ендокринно или друго заболяване, или друга причина. Най-често се касае за: повишена функция на щитовидната жлеза, подагра, менопауза, затлъстяване, диабетна невропатия, инфекциозни заболявания (туберкулоза, малария), сърдечно-съдови проблеми, прием на алкохол или лекарства (амфетамини, антидепресанти) и др.

 

Със сигурност всички страдащи от проблема с повишено потене са изпробвали поне един рафт с антиперспиранти, които обещават 24-часова защита с едно нанасяне, таблетки през устата, някои нетрадиционни методи, а някои може дори да са претърпели хирургична интервенция. Факт е, че повечето от изброените методи са неефективни, краткодействащи или носят някакъв риск. В последните години обаче все по-популярен започна да става ботулиновият токсин като възможност за лечение.

Макар думата токсин да стряска малко, ботулиновият токсин има невероятно много медицински и естетични приложения. Действието му при хиперхидрозата се състои в това, че когато се постави в зони, където има повишено потене, той блокира нервните окончания, които сигнализират на потните жлези да функционират и произвеждат пот. Това му приложение има одобрението на Американската акaдемия по храни и лекарства (FDA), което е немалък гарант за притежанието най-важната комбинация от качества – ефективност и безопасност.

 

Едно от големите предимства на ботулиновият токсин, че с една почти безболезнена манипулация си гарантирате "сух" период от порядъка на поне 6 месеца, а нерядко и до 10 – 12. Количеството необходимо за блокиране на потенето по никакъв начин не оказва влияние върху целия организъм и процедурата може да се повтаря многократно във времето, когато ефектът на ботулина се изчерпи. Повечето пациенти си поставят токсина средно веднъж годишно и то предимно през пролетта, когато потенето започва да се засилва. По правило продуктът се поставя от квалифициран специалист дерматолог. Преди манипулацията се прави специален тест, с който се установява кои са зоните с най-голямо потене и какво количество от продукта би било нужно за процедурата. Инжектира се с много тънка игла в няколко точки в съответния участък, като се набляга там, където потенето е по-изразено. Процедурата е сравнително кратка и за подмишниците например отнема само 15 – 20 минути, като е придружена от съвсем слаб дискомфорт. По принцип действието на ботулина започва да се проявява на първата седмица и вече на втората потенето е намалено повече от 90 %.

 

Като се имат предвид всички предимства, които ботулиновият токсин категорично има спрямо другите методи, той определено не се явява опция в справянето с проблема хиперхидроза, а по-скоро застава на първо място като метод на избор. Не е случайно, че 99 % от всички подложили се на такава манипулация споделят, че са щастливи или много щастливи от резултатите.

Как да се справим с повишеното потене...... - Изображение 1